EDUCATIE
Cum urci pe Aries in sus ,la poalele Muntelui Gaina in frumoasa fortareata naturala a apusenilor se afla comuna Avram Iancu, situata in N-V judetului Alba.
In aceasta localitate se afla Scoala cu clasele I-VIII Avram Iancu, care este o scoala din mediul rural, avind arondate Scoala cu clasele I-VIII Tirsa, Gradinita cu program normal Tirsa cat si o Scoala cu clasele I-IV Incesti si Gradinita cu program nornal Incesti.
Scoala cu clasele I-VIII Avram Iancu isi desfasoara cursurile pentru clasele V-VIII intr-un local construit in anul 1965 , avind 6 sali (3 laboratoare : biologie, fizica, chimie, bine dotate si 3 cabinete: romana, matematica, geografie), directiune si sala profesorala).
Gradinita cu program normal, clasele I-IV, sala de festivitati, muzeul ednografic al scolii, biblioteca, sala cu calculatoare ALL se afla in corpul de cladire cu parter si etaj construit in 1970.
Invatamintul de 8 ani obligatoriu a luat fiinta in anul 1964 iar invatamintul de 10 ani in anul 1982.
In 1995 s-a schimbat denumirea scolii in Scoala Generala “Avram Iancu” la implinirea a 171 ani de la nasterea Marelui Erou Avram Iancu, prin dezvelirea unei placi comemorativ.PREZENTAREA SCOLII
Scoala cu clasele I-VIII Avram Iancu este o scoala publica de stat care este situata in Centrul localitati Avram Iancu avind localul nou pentru gradinita cu program normal si localul vechi pentru clasele V-VIII, aceasta este o scoala coordonatoare avind in subordine scoala cu clasele I-VIII Tarsa si scoala cu clasele I-IV Incesti.
Populatia scolara a anului scolar 2006-2007 se prezinta astfel:
– nivel prescolar =37
– nivel primar =68
– nivel gimnazial =86
Unitatile scolare beneficeaza de un corp profesoral bine pregatit si preocupat de dezvoltarea personala si profesionala.
Structura personalului scolii este:
1. Cadre didactice:
– 2 educatoare titulare
– 1 educatoare suplinitor calificat
– 4 invatatori titulari
– 1 invatator suplinitor calificat
– 5 profesori titulari
– 8 profesori suplinitori calificati
– 2 profesori suplinitori necalificati
2. Personal didactic auxiliar:
– 1 secretar
– 1 contabil
3. Personal administrativ:
– 2 ingrijitori
– 1 muncitor de intretinere
Implementarea reformei in invatamint a adus o buna organizare si o buna baza materiala a scolii.
– laboratorul de biologie este foarte bine dotat astfel Facultatea de Biologie Babes Bolyai din Cluj Napoca a organizat in cadrul Programului PHARE in acest laborator un simpozion international pe teme de biologie si mediu.
– muzeul ednografic al scolii deasemenea este bine dotat cuprinzind peste 1000 obiecte, colectia a stirnit interesul specialistilor ednografi si istorici.
Expozitia muzeistica cuprinde urmatoarele parti:
a. colectia de piese ceramice provenite de la centrele de olarit
b. costume populare si tesaturi
c. piese folosite la dogarit si vasarit
d. unelte de pastorit si agricole
e. interior de casa moteasca
– in cadrul scolii exista formatia de Tulnicarese „Perla Apusenilor” cunoscute in tara si in strainatate si formatia de titere a scolii.
– dotarea scolii s-a realizat si cu contributia unor sponsorii.